Kiipeilijät

Kiipeilijät

maanantai 26. toukokuuta 2014

On sight

Onsight -nousulla tarkoitetaan reitin kiipeämistä ilman ennakkotietoja. 'Saittaamisen edellytyksenä on, ettei kiipeilijä ole ennakkoon harjoitellut reittiä tai sen osaa taikka nähnyt tai kuullut reitin suorittamiseen liittyvää tietoa, eli betaa.


'Saittaaminen vaatii kiipeäjältä reitinlukutaitoa, intuitiivista kiipeilytekniikkaa ja kykyä hallita omaa suorittamista. Tämän takia monet kiipeilijät mieltävät onnistuneen onsight -nousun erityisen puhtaaksi ja arvokkaaksi. Toisaalta tämä puhtaan nousun tavoittelu saa monet kiipeäjät jättämään laadukkaita reittejä kokeilematta. "Menee onsight pilalle jos nyt yritän. Ehkä seuraavalla kaudella olen tarpeeksi hyvä", joku uskottelee itselleen. Tilanne korostuu luonnollisin varmistuksin kiivettävillä reiteillä, jotka voivat olla psyykkisesti vaativia. Toki on tervettä tuntea rajansa, eikä yrittää mitään potentiaalisesti vaarallista. Kuitenkin reittejä pantatessa voi ohittaa hienon linjan ja hyvän mahdollisuuden oppia.

Trontti Eetvartin (6B+) onsight -yritys. Notko.
Kuva: Heikki Pitkänen

Oma kiipeilykokemukseni ei ole vielä mittava; kiipeän vasta kolmatta kesää. Siinä määrin olen kuitenkin onsightaamiseen hurahtanut, että ajattelin koota joitain kokemuksiani touhusta. Jos se vaikka innostaisi jonkun muunkin kokeilemaan omia rajojaan.

Vireytyminen
Tämän osa-alueen oppiminen on ollut minulle henkilökohtaisesti ehkä vaikeinta. Vireytymisellä tarkoitan sopivaan fiilikseen ja "flow'hun" pääsemistä. Kotona voi katsella kiipeilyleffoja ja räplätä kamoja, ja siten nostattaa intoa lähteä kalliolle. Sohvakiipeilyä merkittävämpää on kuitenkin vireytyä kalliolla. Pelkkä käsien pyörittely reitin alla ei riitä ainakaan oman kiipeilykoneen käynnistämiseen. Kropan lämpeneminen ja sopivaan kiipeilytuntumaan pääseminen vaatii vähintään parin-kolmen helpomman reitin kiipeämistä. Lämmittelyreittien pitäisi kuitenkin olla sen verran haastavia, että niihin pitää keskittyä.

Nousun rytmittäminen
Rytmittämisellä tarkoitan kykyä tehdä oikeita ratkaisuja onnistuneen nousun takaamiseksi. Nousun voi pilkkoa esimerkiksi varmistusvälien mukaisiksi tavoitepätkiksi, jolloin kuuppa ei sula ajattelemalla liian pitkälle. Useimmat kiipeilyreitit myös koostuvat vaihtelevista osuuksista, joista osa on kuluttavampia ja toiset helpompia. Liika jahkailu vaikeassa kohdassa verottaa paljon voimia, joten on kyettävä tekemään nopeasti oikeita ratkaisuja. Rytmi on tärkeä osa etenkin luomuvarmistettavalla reitillä. Kädet vapaa lepo ja hyvä varmistus voi odottaa vain muutaman muuvin päässä, jolloin vaikeassa kohdassa junnaaminen on typerää. Toisaalta pysähtymisestä kieltäytymisen ja itsepäisen tykittämisen jälkeen 3 metriä jalkojen alla siintävä mikrokiila on omiaan edistämään sormihien eritystä ja ylipuristamista. Oikeiden ratkaisujen tekeminen perustuu 'saitatessa intuitioon.

Hengittäminen
Onsight -nousun psyykkinen kuormittavuus voi olla kova. Epätietoisuus, itselle asetetut tulospaineet sekä virheiden tuottama turhautuminen ja fyysinen rasitus häiritsevät kiipeämistä. Primitiivinen tippumisen pelko aiheuttaa sportti-reitillä klipin kauhomista aivan liian korkealta, ja saa tradissa asettamaan varmistuksen halkeamassa pään yli – estäen jammaamisen varmistuksen alle. Hyvän kiipeilyrytmin säilyttäminen, rauhallinen hengittäminen ja keskittymisen ylläpitäminen ennustavat hyvää suoriutumista. Itse olen huomannut, ettei oikeassa mielentilassa vaikeallakaan reitillä ajattele putoamista, vaan seuraavaa muuvia. Edellytys keskittymiselle on luottamus alla olevaan varmistajaan, köyteen, valjaisiin sekä omaan kokemukseen ja taitoon.


Ruotsin jääkiekkomaajoukkue on pitkään tiennyt että virheiden pelon lietsomisen sijasta kannattaa rakentaa luottamusta omaan tekemiseen. Tekstin kuvituksena käytetyn Trontti Eetvartin nousuyritys jäi vain yritykseksi. Kokemuksesta on kuitenkin mahdollisuus oppia. Oletin aivan väärän kohdan reittiä olevan vaikein, joten todellinen vaikein kohta pääsi yllättämään. Asetin vaikeassa kohdassa pään yli varmistuksen, jonka jouduin myöhemmin putsaamaan, sillä se esti otteiden käytön. Olin laittanut jalkaani kengät, jotka oli jo pitkään pitänyt lähettää pohjattavaksi, enkä luottanut jalkaotteisiin. Reitin kokeileminen oli kuitenkin erittäin arvokas kokemus. Nautin kiipeämisestä ja pääsin testaamaan rajojani. Edessä on vielä hienon linjan redpoint!

3 kommenttia:

  1. Onsight done right! http://eu.blackdiamondequipment.com/en/experience-story?cid=adam-ondra-9a-il-domani-onsight

    Adam Ondra tykittää uskomattomalla flow'lla koko reitin. Lopun cruxissa vielä onnistunut ratkaisu leiskauttaa pitkä dynaaminen veto.

    VastaaPoista
  2. "Oikeiden ratkaisujen tekeminen perustuu 'saitatessa intuitioon." No ehkä osittain, mutta mielestäni pääasiassa reitinlukutaitoon, kokemukseen ja taitoihin. Jos esim. menee väärään suuntaan yms. pitää osata/älytä kiivetä takaisinpäin, näin voi myös tutkia eri vaihtoehtoja. Myös varmistusten lukeminen etukäteen on oiva taito trädisaittauksessa. Ja pitää levätä kunnolla niissä paikoissa missä pystyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En intuitiivisuudella tarkoita että ratkaisuja tehtäisiin umpimähkään, vaan valinnat ovat kokemuksen ja taidon tuomia "valistuneita veikkauksia". Valinnat perustuvat kuitenkin vajavaiseen tietoon reitistä, joten kyse on olettamuksien varassa tehtävistä päätöksistä.

      Ehkä parempi muoto olisi "-- viime kädessä intuitioon".

      Poista